Om stråmenn

I disse dagene leser jeg en meget opplysende og underholdende bok som heter Bad Science av Ben Goldacre. Her går han igjennom en rekke ting angående helse som vi er overbevist om (tran er bra for hjernen, antioksidanter hjelper kroppen, osv), men har ingen vitenskapelig bevis for. Han sier at vi må være forsiktige, og sjekke om noen har faktisk undersøkt resultatene av en behandling, istedenfor å gi oss en godt utviklet teori.

Vi bør være like forsiktige når vi studerer Islam: det er mange stemmer i verden som vil overtale oss om at de virkelig vet mye om Islam, men når vi spør, så viser de til tvilsomme bevis. Legg merke til nyansene dere bruker når dere studerer kristendommen for eksempel: her vil dere skille mellom kristendommen nå og før, her og i utlandet, ideelt og i virkeligheten. Og alle disse skillene bør også være aktuelle når vi studerer Islam.

Det er for eksempel ganske typisk at noen hevder at de vet mye om Islam fordi de har lest koranen (eller enda verre, utdrag fra koranen!). Behandlet vi kristendommen på samme måten, så kunne vi hevdet at alle kristne unngår kjøtt av kvalte dyr, fordi det står i det nye testamentet, svart på hvit (apostlenes gjerninger 15.29). Dette er en vanlig tilnærming blant protestantiske religionsvitere.

På samme måten, kan vi vise til virkelighet, og hevde at Islam anbefaler arrangert ekteskap, og har gjort det i alle årene. Men (i tillegg til problemene dette reiser ndg. faktisk praksis) her må vi også huske at også kristne land har hatt mer eller mindre arrangerte ekteskap i mesteparten av religionens historie, men du ville fått en dårlig karakter i eksamen om du sa at arrangert ekteskap er en kristen verdi.

Religiøse mennesker har en visst rettighet til å definere sin egen religion. Derfor er for eksempel nettstedet www.islam.no en viktig kilde ved siden av læreboka og de historiske grunntekstene for å snakke om Islam i Norge. Vi bør også gi Islamsk Råd Norge en visst anerkjennelse når vi drøfter tema. Disse er viktige kilder.

gizza kiss darling

Samtidig, må dere huske på det vi snakket om da vi drøftet religionskritikk: du skal ikke nødvendigvis tro på alt folk sier om sin egen religion. Vi kan fremstille religioner som naive (våre religion tåler ingen vold), eller i overkant fri i forhold til sine grunntekster (såkalte liberale eller konservative) ved å bruke flere kilder samtidig (virkelighet – omtale – grunntekst).

Stråmenn

Derfor har vi nok et klasseprosjekt i løpet av disse ukene når vi studerer Islam: og den handler om stråmenn. Stråmenn – eller “aunt Sally” som det så vakkert heter på engelsk – betegner ståsteder, uttrykk, eller meninger som er lette å angripe. I dette prosjektet skal dere ødelegge en stråmann. Finn en uttalelse om Islam (det finnes en eller to på nettet) og si hvorfor det er ubegrunnet eller gir et vrangbilde av fenomenet. I oppgaven må du selv begrunne din kritikk, og aller helst med henvisninger til kilder.

Med andre ord: gå ut og finn dårlige kilder!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: