Tid og religion

I disse dagene lærer vi oss om kristendom i stor grad gjennom historie. Vi har tatt noe av det sentrale ved å se på kristendommens overgang fra jødisk sekt til selvstendig religion (fra Jesu død til midt i det andre århundret) og fra forfulgt religion til statsreligion (fra 311 til 381). Til slutt viste jeg frem min tidslinje som kan være et utgangspunkt for å reflektere over hvor ufattelig mye som skjedde mens reformasjonen raste i Europa.Jeg påstod i timen at vi gjerne tenker på perioden som en tid for omveltninger og forandringer i kunst og vitenskap, men at de selv oppfattet det hovedsakelig som en religiøs  forandringstid. Dette ville blitt vanskelig å bevise rent historisk. Men siden vi er i gang med faget religion og etikk, så synes jeg det er naturlig å utvide ideen litt. Strengt tatt kan du se nesten hele Europas historie som en type kirkehistorie. Og det kan hende det er derfor såpass sentrale tenkere som Aquinas og Duns Scotus fra middelalderen studeres nesten kun av religionsvitere.

Et slikt perspektiv til da innebære at Europas storhetstid var nettopp middelalderen, da Europa klarte å holde religion og samfunn sammen i en lang periode. Og den såkalte mørke alderen var forberedelsen til dette, mens klosterbevegelsen kom virkelig i gang og Europeisk politikk begynte å ta form.

Jeg skal ikke skissere så mye mer, men tanken bak dette er å gi dere mer stoff å gå utfra når dere studerer kristendommen. Ikke bare må dere trekke fram det dere vet om bibelen, men mesteparten av Europeisk politiske og filosofiske historie kan anvendes i deres kristendomsstudier. Ta dette gjerne med: tverrfaglige refleksjoner er best!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: